A tüdő és gyógynövényei

A tüdő és gyógynövényei

A tüdő és a felső légutak

A tüdő feladata, hogy oxigént vegyen fel és szén-dioxidot távolítson el a szervezetünkből. A tüdőben zajlik le tehát a gázcsere.
A szív- és érrendszer valamint a légző-rendszer szorosan együttműködik. Az oxigéndús vért ugyanis el kell juttatni a test minden egyes sejtjéhez, a széndioxidot pedig el kell hozni onnan.

 

Az oxigén útja:

A tüdő működéseA levegő az orron, szájon, légcsőn keresztül jut a tüdőbe. A levegőben lévő oxigént a vér szállítja el a szervekhez. A vér a tüdőhólyagocskák falában tudja felvenni az oxigén és ezzel egyidejűleg itt történik a a szén-dioxid leadása is. A kilégzéssel pedig kikerül a szervezetből a széndioxid.

Nem kell félnünk attól, hogy lemérgezzük a föld a klímáját a kilélegzett széndioxiddal, bármennyire is sulykolják belénk a félelmet. Ugyanis széndioxid nélkül az élet sem alakult volna ki, hisz a növények a széndioxidot  használnak fel, amivel oxigént termelnek.

Inkább kellene félnünk a rengeteg mérgező vegyi anyagtól, amit rendszeresen kieresztenek a levegőbe, vízbe, földbe a különböző gyárak, de ezeket a pénz és a politika jobban megvédi.

 

A tüdő működését tudatosan tudjuk irányítani, hisz vissza tudjuk tartani a lélegzetünket. Ez az egyetlen szerv illetve funkció amit így tudunk szabályozni.
A tüdő érzelme a gyász és a szomorúság. Szorosan kapcsolódik ez a szerv az elengedéshez is. Gyász, sírás, megkönnyebbülés. Ha valami szépet látunk elakad a lélegzetünk, ha izgulunk visszatartjuk a lélegzetünket, ha megkönnyebbülünk akkor sóhajtunk egyet.

A tüdőhöz kapcsolódik a szaglás érzékelése is. Nagyon sok hatást, jó és rossz érzést érhetünk el az illatokkal és a szagokkal.

 

A tüdő és gyógynövényei 1

Az orr a felső légutak, a légcső szorosan együttműködik és védi a tüdőt. Ezért fontos, hogy erősítsük a védekező képességünket és a felső légutaknál ne engedje át a káros kórokozókat a tüdő felé.
A tüdő egészségét védik a légzőgyakorlatok, a jóga, a csípős és fűszeres ételek, a borsmenta tea valamint a testmozgás tiszta, friss levegőn. Nem véletlenül küldték el a tüdőbetegeket tiszta levegőjű hegyvidékre vagy tengerhez. 
 
A tüdő legnagyobb aktivitása hajnal 3-5 között van, amikor igazán megnyugodhatunk, kitisztulhatunk. Ekkor történik a a tüdő tisztulása is.
 

 

Milyen gyógynövényekkel és hatóanyagokkal tudjuk támogatni a tüdő és a légutak egészségét?

 • A Kurkuma: rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség és akár tüdőfibrózis esetén.
 • A Fokhagyma: fő hatóanyaga az allicin, mely gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, amelyek nagyon hasznosak lehetnek asztma, hörghurut és egyéb tüdőbetegség esetén. Igen erős baktericid hatása van, a tüdőbaj baktériumát is elpusztítja.  A fokhagyma rendszeres fogyasztásával közel felére lehet csökkenteni a tüdőrák kialakulásának kockázatát.
 • A Rozmaring:  A- és C-vitamin, valamint más ásványi anyagok, köztük a magnézium, a kálium, a nátrium, a kalcium és a cink jó forrása. Ezek az ásványi anyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a mérgező anyagok eltávolításához. Köptető szer, az orr és légutak váladékait lazítja fel.
 • A Citrus flavonoidok melyeket a citrusfélék, például a narancs és a citrom is tartalmaz, erős antioxidáns hatásúak. A flavonoidok ezáltal segítenek az immunitás növelésében, de hatásosak a légúti fertőzések elleni küzdelemben is, miközben javítják a légzést és a tüdőműködést.
 • Homoktövis az egyik legjobb vitaminforrás, telis-tele vitaminnal. Fertőző betegség esetén gyorsítja a felépülést, általános immunrendszer erősítő.
 • Csalán: Enyhülnek a szénanátha és az asztma tüneteit
 • A hagyma szintén nagyon sok mikrotápanyagot és vitamint tartalmaz. Ez a gyógynövény hasznos lehet hörghurut, asztma és megfázás esetén is.
 • Kamilla vagy orvosi székfű: Stimulálja az immunitást, a fehérvérsejtek működésére hat megfázás és influenza esetén.
 • Ánizs: Köhögéscsillapító, a hörghurut, az asztma és a légcső váladékát oldja a kreozol és alfa pinén.
 • Kakukkfű: Köhögéscsillapító, nyálkaoldó. A légcsőhurut, asztma, tüdőtágulás csillapítására, manduladaganatra egyaránt használják.
 • Pettyegetett tüdőfű: Erős oldó hatása miatt kitűnő hatással van a légzőszervekre, ezért elsősorban elnyálkásodásoknál használják. Hatásos az asztma és rekedtség eseteiben is.
 • A borsmentában és az eukaliptuszban olyan hatóanyagok találhatóak, melyek tisztítják a légutakat, emellett ellazítják a légzőszervek körüli izmokat, és a váladék feloldásában, eltávolításában is segíthetik a szervezetünket.
 • A C-, E-, A-, D-, B6-, B12- vitamin, a folsav, a szelén, a cink, a réz, a vas és a magnézium fontosak az immunrendszer/természetes védekezés szempontjából

Keresd meg a számodra megfelelő termékünket és támogasd a tüdődet Te is!